2013. január 8., kedd

Paprikáskrumpli szilveszter után



A szilveszterről megmaradt virsli hasznosítása, 
paprakáskrumpli formájában:



Így csináltam, ma:

A mennyiségek körülbelüliek, soha nem mérem ha főzök, mindenki hallgasson az ízlésére :) : 


5-10 dkg füstölt szalonna
10-12 dkg füstölt kolbász, apróra vágva (hosszában 4 felé, majd szeletelve)
2 szép közepes hagyma
1 nagyobb gerezd fokhagyma
1,2 kg krumpli
10 dkg házi tarhonya
2-3 szál zeller, nagyobb darabokra vágva (ha van a fagyasztódban télire, nagyon szuper, én is onnan használom ilyenkor már!)
maradék virsli
pirospaprika,
bors,
paprikakrém (lehet csípős! :))
só (esetleg egy gondolatnyi Vegeta)

1. Kockázd fel a szalonnát és kis lángon kezd el kiolvasztani/sütni.
2. Vágd apróra a kolbászt.
3. Pucold meg a hagymát és vágd össze szintén apróra.

4. Amikor a szalonna pirul, dobd bele a kolbászt és futtasd meg a zsírján, majd dobd bele a hagymát és hagyd dinsztelődni/pirulni. Lassú tüzön csináld, de ne teljes takarékon. (esetleg na a szalonnának nem elég a zsírja, nyugodtan pótold egy kevés étolajjal)

5. Míg a hagyma pirul, pucold meg a krumplit és kockázd fel. Pucold meg a fokhagymagerezdet is és nyomd át a fokhagymanyomón, vagy lapítsd meg egy széles pengéjű késsel és vágd apróra.

6. Amikor jó a hagyma, -ressen sül a szalonnazsírban,- dobd bele a fokhagymát, keverj rajta egyet és húzd le a tűzről a lábost. Hintsd meg egy csapott evőkanál pirospaprikával és keverd össze. (Még mindig a tűz mellett legyen a lábosod.) A legjobb, ha frissen őrölt borssal szórod meg, keverj még egyet rajta, dobd bele a krumplit, sózd meg.
Húzd vissza a tűzre a lábost és kevergesd a krumplidat, nehogy leégjen, de keletkezzen egy pici pörzsanyag. Nem fog megkeseredni, de nagyon fínom íze lesz az ételnek :) ezért ennek az ételnek az elkészítéséhez legjobb ha fém lábost használsz.

7. Szórd bele a zellerlevelet, kavarj még egyet rajta.
Ha ez megvan, öntsd fel annyi vízzel, hogy az egy ujjnyira ellepje a krumplit. Kb. az egy evőkanálnyi paprikakrémet most tedd bele és ha szereted a csípőset, azzal is most ízesítsd. Keverd meg, takard le, had főljön!

8. Vegyél elő egy kisebb serpenyőt vagy lábost és egy kanálnyi olajon pirítsd meg a házi tarhonyát. Ha kész, egy picit sózd meg, húzd le a tűzről. Időnként még keverj egyet rajta, nehogy leégjen az alja a még forró edénytől! Ne önts hozzá vizet, mert bele fogod főzni a paprikáskrumpliba!

9. Vágd fel a virslit ízlésed szerint. (Én szeretem "tollhegyre" vágni..., de ahány konyha, annyi szokás :))

10. Kb. ennyi idő alatt majdnem megpuhult a krumpli. Ha ez így van, dobd bele a tarhonyát, ellenőrizd le a víz mennyiségét és pótold azt, ha elfőtt volna, mert a tészta is felvesz valamennyit és kell hogy maradjon egy kis leve az ételnek, ne legyen száraz.

11. Már csak a virsli van hátra, ezt akkor dobd bele, amikor a tarhonya is megpuhult és nem főzd, mert szétnyílik mint a tubarózsa a legjobb minőségű, legdrágább virsli is. Sajnos.
A tarhonyának 5-10 perc főzési idő kell, attól függ mekkorára készítették a szemeket. A legjobb ha megkóstolod, így érezni fogod kell-e még egy kis só, bors, fokhagyma, stb. az ételbe.

Tehát, rottyants rajta egyet a virslivel, vedd le a tűzről és hagyd letakarva amíg el nem fogyasztjátok.

Friss kenyeret és házi csalamádét ajánlok mellé, utána pedig egy pohár finom sört!


Jó étvágyat kívánok!




















1 megjegyzés:

  1. Ez igen Szoszo kutya is körbenyalta a szájat 3 x :)

    Annyira guszta, palinkat lehet inni mar a látványra is :)

    VálaszTörlés