2014. május 23., péntek


90 napos diéta

Kinek ajánlott a 90 napos diéta?


Annak, aki nagyon fegyelmezetten be tudja tartani a diétát és gyors eredményt vár a diétától. Annak, aki hisz abban, hogy a diéta fontos része a szervezet salakanyagoktól történő megszabadítása is. Annak, aki már korábban is sikeresen alkalmazta a 90 napos diétát és megkedvelte azt.



A klasszikus 90 napos diéta:



A klasszikus 90 napos diéta során fehérjenap, keményítőnap, szénhidrátnap és gyümölcsnap követte egymást ciklikus sorrendben 90 napon át. A diétába havonta javasolt volt egy úgynevezett víznap beiktatása is egy gyümölcsnap és egy fehérjenap közé.

A klasszikus 90 napos étrendet mára már sokan elavultnak tekintik, mert a különböző létfontosságú anyagokat csak viszonylag ritkán vihették be a fogyókúrázók a szervezetükbe. Például tejet és különböző tejtermékeket csak a fehérjenapon volt szabad fogyasztani, ami összességében azt jelentette, hogy a létfontosságú fehérjéket a fogyókúrázók általában nem vitték be a szervezetükbe a szükséges mennyiségben.

A klasszikus 90 napos diétában sokan kifogásolták azt is, hogy a vérképzéshez nélkülözhetetlen vasat is csak minden negyedik napon vihettük be a szervezetbe. Hasonló volt a helyzet a csontok egészséges fenntartásához  szükséges kalciummal is.
Mivel a diétázók többsége nő és a diéták általában sem hatnak igazán jól a csontozatunkra, ezért a klasszikus 90 napos diéta ebből a szempontból nem igazán tekinthető hasznosnak. Mivel azonban nagyon sokan megkedvelték már a 90 napos speciális étrendet, mert azt könnyen betarthatónak és hatékonynak tartanak, ezért kidolgozták a 90 napos diéta egy új megreformált változatát.


A megreformált 90 napos diéta alapelve:

 
Ezt a speciális diétát általában 90 napos időtartamra

javasolják, de ha valaki 90 napon belül eléri az ideális testsúlyát, amit leginkább a testtömeg index normális határokon belül tartásával szoktak jellemezni, akkor a diéta 90 napnál korábban is befejezhető.

A megreformált 90 napos diéta a korábbi népszerű 90 napos diéta elemeire épít. A változtatások során arra próbáltak törekedni, hogy a diétában azokat a részeket módosították, melyek csökkentették a fogyás hatékonyságát, biztonságosságát. A megreformált 90 napos diétába új elemként bekerültek a salaktalanítást és zsírégetést is elősegítő módszerek.

A megreformált 90 napos diétával  jobb tápanyag-ellátottság, nagyobb változatosság biztosított, de a diéta továbbra is könnyen követhető.

A 90 napos diéta során egyrészt csökkentjük az energia bevitelt, másrészt folyamatosan magas szinten tartjuk a folyadék bevitelt.

Az újonnan beiktatott pihenőnapok szintén segítenek abban, hogy az energiafelhasználást fokozzuk és még több zsír elégetésére vegyük rá szervezetünket. Hosszú távon így elérhető a testtömeg csökkentése és az ideális testsúly elérése.

A megreformált 90 napos diéta az alábbi ciklikus ismétlődésére épít:


 
Fehérjenap:
 


Ahogy a neve is mutatja, ezen a napon a magasabb fehérjetartalmú élelmiszerek (tej és tejtermékek valamint húsok és  húskészítmények illetve a tojás és a hal) alkotják étkezéseink alapjait. Fontos, hogy ezeken a napokon sem szabad azonban korlátlan mennyiségben fogyasztanunk húst és tejtermékeket, mert a méregtelenítést és zsírégetést a bevitt sok hús és tejtermék gátolná.

Ebédre és vacsorára gabona és zöldség kísérheti a fehérje gazdag ételünket, ami készülhet sovány húsból, halból.

Tartalmazhat tojást, zsírszegény tejtermékeket. Lehet virsli, felvágott,  sovány sonka.

Mennyiségben törekedjünk arra, hogy egy átlagos normál étkezés mennyiségénél ne fogyasszunk többet. Uzsonnára érdemesebb könnyebb, kisebb mennyiségű fehérje gazdag ételt fogyasztanunk. Összességében ezen a napon viszonylag magas mennyiségű tej, tejtermék, tojás, hal, hús és  húskészítmények mellett kevés gyümölcs, zöldség és gabona is szerepel tehát étrendünkben.


Zöldségnap:
 

Mint a megreformált 90 napos diéta minden napján – a pihentető nap kivételével – zöldségnapon is fogyaszthatunk délelőtt gyümölcsöt is, ezzel megkönnyítve és elviselhetőbbé téve az egész napos zöldségdiétát.

Ezen a napon használhatunk a zöldségek ízesítésére ételízesítőt, sót, ketchup-ot és főtt paradicsomot is. Szabad a nap folyamán ennünk egy szelet kenyeret és ízlés szerint ehetünk salátát is.


Összességében tehát ezen a napon legnagyobb mennyiségben friss vagy hőkezelt zöldségekből készült ételeket együnk, melyeket kiegészíthetünk minimálisan gyümölccsel, gabonával a és fehérjével is.





Gabonanap:


Gabonanapon ebédünk, uzsonnánk és vacsoránk leginkább tésztát, kenyeret és különböző kásákat tartalmazhat, amit kiegészíthetünk kisebb mennyiségű zöldséggel is.
Ezeken a napokon egészen kis mennyiségű édesség: csokoládé, piskóta vagy kalács fogyasztása is megengedett.
Összességében ezeken a napokon tehát magas gabonatartalmú ételeket kell fogyasztanunk, melyek kis mennyiségben kiegészülhetnek gyümölcs, zöldség és fehérje tartalmú ételekkel.

 
Gyümölcsnap:

Ezeken a napokon maximum 1,5 kg gyümölcs elfogyasztása javasolt. Kerüljük
az aszalt gyümölcsöket, mert azokban sokkal koncentráltabban található energia és banánból is maximum 1-1 kisebb darabot együnk meg főétkezésekkor,  mert a banán is a nagyon tápláló ételek közé sorolható.

Mivel nagyon sok emberben a gyümölcs fogyasztás savtúltermelést okozhat és sokakban úgynevezett farkaséhséget is generálhat, ezért a gyümölcsnap során a főétkezésekbe beiktathatunk gabona és fehérje tartalmú rágcsálni valókat is.

Próbáljuk azonban kerülni ezeken a napokon a tejtermékek fogyasztását. Ha mégis tejtermékre fanyalodnánk, akkor együnk kis mennyiségben sajtot, vagy fogyasszunk sovány tejből, vagy joghurtból készült turmixot.

 
Pihentető nap:
 
Ez a nap klasszikus 90 napos diéta víz napját hivatott kiváltani. Pihentető napon csak nagyon kis mértékben terheljük szervezetünket emésztéssel, viszont megteremtjük a salakanyagok kiürülésének feltételeit.

Ezen a napon kiemelkedően magas folyadékbevitel ajánlott. A folyadékbevitel során törekedjünk sok C vitamin bejuttatására, amiben segítségünkre lehet például a csipke tea vagy a citromlé is. Energiát kaphatunk kis mennyiségű máz elfogyasztásából.

Változatossá tehetjük ezt  a napot a különböző gyümölcsteákkal és fogyaszthatunk zöld teát is.

Ezen a napon a rostbevitelt zabkorpával és lenmaggal oldjuk meg. A pihentető nap tehát jórészt folyadék bevitellel kell, hogy teljen, amit kis mennyiségű méz és gabona dobhat fel. Ha teheted, törekedj arra, hogy frissen készített  teát és limonádét fogyassz!


A klasszikus 90 napos diéta napjaitól ezek leginkább csak nevükben térnek el. Lényegesebb eltérés a pihentető nap beiktatása, ami a többi kifejezetten tisztító étrendekhez igazodik. Ezáltal kíméletesebben és gyakrabban iktatjuk be a folyadéknapokat az étrendbe. A délelőtt ezen a napon is gyümölcsre épül.

Mivel a gyümölcs fogyasztás sokaknál nagy mértékben megnöveli a
savtermelést, másoknál pedig farkaséhséget is generálhat, azért ezen a napon is lehetőség van a magasabb vitamin, rost és  ásványi anyag biztosítása miatt némi gabona bevitelére is.

A gyümölcsnapokon is hasonló elven módosítottak, ami a manapság divatos tisztítókúrákkal is összhangban van.

Ami változatlan  maradt: ebédre és vacsorára megegyező élelmiszerek fogyaszthatóak csak, azaz a szétválasztás ebből a szempontból változatlan.

 

Folyadék-és vitaminfogyasztás a 90 napos diéta alatt:
 

A megreformált 90 napos diéta egyik fontos része, hogy folyamatosan javasolja a folyadékbevitelt, azaz minden étkezésnél kötelezőnek tekinthetjük 3 dl víz elfogyasztását is. A bőséges folyadék nem csak a salakanyagok kiürítéséhez szükséges, hanem a tömeg megtartáshoz és a folyamatos fogyáshoz is szükséges.A salakanyagok mellett azonban a 90 napos diéta során a vitaminok és ásványi anyagok is folyamatosan ürülnek szervezetünkből, így a diéta során javasolt kiegészítő vitaminok fogyasztása, komplex multivitamin és ásványi anyag készítmény mindennapos bevitele.
 

A kitűzött cél elérése, illetve a 90 nap letelte után sem szabad megfeledkeznünk az életmódváltásról, mivel ez a garanciája az évekig megtartott eredményeknek! Betegségek fennállása esetén feltétlenül ajánlott szakember (orvos, dietetikus) tanácsát kikérni az étrend alkalmazásával kapcsolatban.

 

Mire figyeljünk a 90 napos diéta alatt?

- A 90 napos diéta során nem hagyjunk ki napokat, mert ezzel felboríthatjuk a kialakított egyensúlyt!
- Az étkezésekhez mindig igyunk meg 3 dl vizet!
- Az ebéd és a vacsora lehetőség szerint ugyanaz legyen, de vacsorára mindig kisebb adagot fogyasszunk.
- Zöldségnapon a zöldségeket főzzük meg! Használhatunk ételízesítőt, sót, ketchupot és főtt paradicsomot is! Az egész nap folyamán ehetünk egy szelet kenyeret. A saláta saját ízlésünknek megfelelően engedélyezett.
- Gabona napokon ehetünk kis mennyiségben csokoládét, piskótát ás kalácsot is!

Ha csak tehetjük, akkor a diéta mellett mozogjunk rendszeresen, mert az ezzel együtt járó izzadás a 90 napos diétát még hatékonyabbá teszi!
Soha ne hagyjunk ki étkezést!


(forrás: receptneked.hu)

 
 
Photo Cube Generator

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése