Cukkinivel sült csirkecombok nyáriasan,
avagy
„Nyári Rothasztott Csirke a’la Kata”
„Nyári Rothasztott Csirke a’la Kata”
A rothasztott csirke elnevezés nem túl szép, viszont nagyon finom az így készült csirke… az eljárás magyar nevét, kedves barátunkkal, Selymivel „találtuk ki”…
Azért ez a jelző,
mert a csirke (comb, vagy bármilyen darabolt része) 2 napig áll a fűszeres
olajos pácban, mielőtt megsülne finom ropogósra a sütőben.
Az eredeti recept sima zacsival készül és utána tepsiben sül a szárnyas, de mivel én nagyon ritkán követek egy receptet szó szerint, inkább ötletnek használom, egy sokkal gazdaságosabb, egyszerűbb és –szerintem finomabb- változatát készítem, ill. készítettem el ma.
Persze ez nem volt egészen tudatos, mert ha van elég újburgonyám itthon, akkor eszembe sem jut, hogy tegyek mellé cukkinit.
Csakhogy, éppen kaptunk két szép példányt ajándékba, és így megmenekültem egy úttól a boltig, ami minimum 6 km...
Kb. ezt a mennyiségű nyersanyagot használtam fel:
4 darab egész, szép
nagy csirkecombok: kettévágva;
1 kg apróbb újburgonya: jól átmosva, nem hámozva,
a nagyobbak kettévágva;
60-65 dkg cukkini,
darabolva: az egész félbevágva hosszában, majd 1,5 ujjnyi szeletekre vágva;
1 egész nagy, (vagy két kicsi) fej
fokhagyma megpucolva, szép nagy gerezdek voltak, egészben hagytam őket, csak a tetejüket vágtam le egy picit…
Kb. 1-1,5 dl étolaj;
Fél zacskó, a
"liedli"-ben kapható szárnyas fűszerkeverék (valamiért nagyon szeretem az ízét…), de ízlés szerinti is lehet a fűszerezés. Ha van kedvenced, használd azt nyugodtan.
1 csapott evőkanál majoránna;
1 csapott teáskanál őrölt
bors;
Só (ha lehet tengeri
só, vagy sima magyar asztali só)
A fentieket ketté
kell osztani, fele-fele arányban, mert ez a mennyiség négy személyes, két
sütőzacskóban fér el kényelmesen.
Két megoldás
lehetséges most:
1.: vagy az egészet
összekevered egy nagy tálban és utána osztod el a két zacsiban, vagy
2.: bedobálod fele-fele
arányban a sütőzacsikba a hozzávalókat és összerázod-kevered az egészet szépen, óvatosan.
Én a "nagy tálban
összekeverem" változatot használtam.
Amikor már a sütőzacskókban
vannak a nyersanyagok, lezárod őket és beteszed a hűtőbe két napra érni.
Ezt értem ez alatt a
két nap alatt: a szombati menüt csütörtökön állítod össze és érleled a hűtőben.
Elég jól zárnak ezek
a zacskók, az illatok nem fognak terjengeni.
Amikor eltelt a két
nap, reggel vedd ki a hűtőből a zacskókat, hogy szobahőmérsékletűek legyenek
sütésre.
Szépen igazítsd el a
köretet alulra és rá a csirkedarabokat, így tedd egy tepsibe őket. (Nyugodtan nyisd
ki az igazításhoz a zacsikat, úgy könnyebb egy csipesszel benyúlni és elrendezni a sorokat… A képződött
finom fűszeres levet NE öntsd ki!)
Én ezt a mennyiséget
kb. 200 fokon kb 1,5 órát sütöttem. Mielőtt készen lett, kivágtam a zacskókat
hosszában és keresztben, tehát egy X alakban, majd visszatettem egy kicsit
pirítani az egészet. (de nem muszáj, csak én szeretem ha jó ropogós a sültem…)
Még kb. 15-20 perc
maximumon a sütőben és kész!
Szedd ki a
csirkedarabokat egy külön tálra, majd a köretet és rá a csirkét tálaláskor,
vagy külön… ki hogyan szereti.
A szaftból lehet
készíteni egy jó mártást…
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése